02 03 Hleb & Lale, food & photography: Izgubljeni u prevodu 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Izgubljeni u prevodu

34

Za dve nedelje dolazi Vule.
Jedva čekam! Volim pomisao da se nalazi tu, blizu nas, deset minuta peške. Ne šesnaest sati leta avionom. U Hong Kongu.
Volim kada svrati, bez ikakvog razloga, u prolazu. "Nele, 'oćemo ići nešto da čalabrcnemo?" s vrata pita. Čekira šta ima u kuhinji, ako ima ajvara odmah smlati pola tegle. Kao predjelo.
Kad smo bili zimus kod njega, poneli smo mu za poklon četiri tegle ajvara. Mama je ispekla veliku kutiju žerbo kocki. Hteli smo i burek sa sirom da prokrijumčarimo al smo u zadnji momenat odustali.

Svašta smo novo probali tamo. Ukuse koji nisu prizivali uspomene, boje i mirise. To što smo jeli ovde u kineskom restoranu, nije ništa značilo. Supa od kestenja i susama za dezert. Ili od badema. I neke kuglice od pirinča sa pasuljem. Sve novo, potpuno drugačije i taaaako dobro. I tako svaki dan.

Pred kraj naše lost-in-translation-posete, u nekoj komšijskoj poslastičarnici koja, čudno, nudi i nekineske deserte, Miljan i Vule naruče čokoladnu tortu, a ja krem brule. I onda shvatimo da su topla supa od susama i sago (kuglice poput tapioke) sa kokosovim mleko taaaako dobri, a crem brulee i čokoladna torta savršeni.
Uživali smo i voleli drugačije ukuse, al kao da nam je falio i neki ukus koji znamo i pamtimo, neki za koji nam ne treba prevod. Da bude sve potpuno. Nešto kao najobičnija čokoladna torta.
Zato sam napravila Vuletu gravče na tavče, u njegovoj minijaturnoj rerni, da to veče kada mi odemo, on ostane u poznatom društvu.
I zato ću mu kad stigne, za dobrodošlicu napraviti ovu divnu torticu sa domaćim jagodama, sirom i dobrom, starom, maminom čokoladnom korom.

Torticu šaljem našoj dragoj Zoki koja je domaćice ovomesečne blogosferske igrice Ajme, koliko nas je!

Vuletova torta
Sastojci:

Kora:
1 šolja brašna
1/2 šolje šećera
1/4 šolje ulja
1 šolja jogurta
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kesice vanilin šećera
1,5 kašika kakaoa

Fil:
2 kašike sitnog, švapskog sira
slatka pavlaka za šlag (brzo&fino)
i vanilin šećer
šećera po želji

sveže jagode

Upaliti rernu na 180 C.
Umešati sve suve sastojke za koru pa dodati jogurt i ulje i sve dobro izmešati. Izliti u kalup za pečenje i peći 35-40 minuta. Ili napraviti test sa čačkalicom. Probodemo koru po sredini pa ako čačkalica izađe čista, kora je gotova.
Dok se kora hladi, umutiti slatku palaku, dodati sir, vanilu i šećer. Izmešati sve dobro i namazati preko hladne kore.
Jagode iseći na četvrtine i poređati preko fila.
Služiti ohlađeno.

Koru sam pekla u mini kalupu ali gore navedene mere su za klasični, okrugli kalup.


Prijatno!


Labels: , ,

35 36 37 38